środa, 21 października 2015

Tarte aux pommes, czyli klasyczna tarta z jabłkami



Bardzo lubię gotować, ale jeśli ktoś kazałby mi kiedyś wybierać między gotowaniem a pieczeniem bez zastanowienia wybrałabym to drugie. Uwielbiam odmierzać, mieszać i, z nosem niemal przyklejonym do drzwiczek piekarnika, wyczekiwać efektów mojej pracy. Dzisiaj z Mamą wpadłyśmy na pomysł bardzo jesienny. To tarta z jabłkami. Zapach pieczonych jabłek wypełnia właśnie kuchnię moich Rodziców. To znak, że ciasto jest prawie gotowe, a gorące smakuje najlepiej.  

PS Rzadko mam sposobność piec z moją Mamą, gdyż nie widujemy się zbyt często, ale kiedy już nadarzy się taka okazja oto jakie cuda nam razem wychodzą. Powinnyśmy spotykać się częściej…

Smacznego!  


SKŁADNIKI:
SPÓD:
1 szklanka mąki
100 g masła
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko

WIERZCH:
3 jabłka (najlepiej szara reneta)
2 jajka
1-2 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g cukru pudru
2/3 szklanki śmietany kremówki 

Przepis krok po kroku:
1. Ze składników na spód tarty zagnieść kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkować je na blacie posypanym mąką (żeby ciasto nie przywierało) i umieścić w okrągłej formie do pieczenia. 


2. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C aż do zrumienienia.

3. Jabłka umyć, obrać, pokroić w niewielkie plastry i ułożyć na kruchym spodzie. 


4. Przygotować sos. Wymieszać jajka, mąkę, cukier waniliowy, cynamon, cukier puder i śmietankę i zalać nim jajka.

5. Całość wstawić do piekarnika i piec przez jeszcze 30 minut w temp. 180 st. C. 

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz