piątek, 8 stycznia 2016

Czekoladowy wulkan, czyli słynne molten lava cake i Krakowska Manufaktura Czekolady



Przeglądając zdjęcia z ostatniego wypadu do Krakowa, natrafiłam na kilka fotografii przedstawiających wnętrza Krakowskiej Manufaktury Czekolady. To wyjątkowe miejsce. Długie lady wypełniają ręcznie robione lwowskie pralinki, czekoladowe figurki, orzechy w czekoladzie, tabliczki krakowskiej czekolady, mniejsze i większe woreczki kakao… Przy Szewskiej 7 w centrum Krakowa spotykają się galicyjska czekoladowa tradycja, stare receptury i pasja. Przypomniał mi się więc słodki aromat, przyprawiający o zawrót głowy. Stąd właśnie wziął się pomysł na dzisiejszy deser – intensywnie czekoladowy, elegancki i wyrafinowany. Kiedy na dworze zimno, a wieczór zapowiada się długi i szary, odrobina luksusu jest jak najbardziej na miejscu. Smacznego! 

czekoladowy wulkan




SKŁADNIKI:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
100 g masła
2 jajka
25 g mąki
75 g cukru
cukier puder do posypania


Przepis krok po kroku:
1. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao, całość delikatnie wymieszać. Do masy powolnym strumieniem wlać roztopioną czekoladę, ciągle mieszając.

3. Gotową masę przelać do kokilek.

4. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 8-10 minut. 

5. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem.

czekoladowa babeczka


1 komentarz:

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń