O tym przepisie na makaron razowy przypominam sobie za każdym razem, kiedy
jestem sama w domu i mam ochotę na szybki i lekki obiad. Eksplozja zieleni na
talerzu to sprawka groszku i koperku. Zdrowo, pożywnie, wiosennie. I na dodatek
bardzo fit. Spróbujcie!
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
100 g makaronu razowego (penne, rigatoni, mezze penne, farfalle lub fusilli)
¼ szklanki mrożonego groszku
parmezan
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
świeży koperek
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Makaron ugotować w osolonej
wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. W osobnym
garnku ugotować groszek, zajmie to około 4-5 minut.
3. Na patelni
rozgrzać oliwę. Na gorącą oliwę wrzucić ząbek czosnku i smażyć go przez chwilę,
aż lekko zbrązowieje. Do czosnkowej
oliwy dodać odcedzony ugotowany groszek, odcedzony makaron i kilka łyżek
jogurtu. Całość zagotować.
4. Danie odrobinę
popieprzyć i, jeśli potrzeba, posolić. Dodać starty parmezan i solidną garść posiekanego
koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz