piątek, 24 czerwca 2016

Szarlotka, jabłecznik, apple pie – najpyszniejsze ciasto na świecie



Szarlotka, jabłecznik, apple pie, tarta Tatin… W książkach kucharskich aż roi się od różnorakich nazw i wariacji na temat klasycznego ciasta z jabłkami. Mnogość odmian i przepisów świadczy o jednym – wszyscy je uwielbiają. Co je różni? Proporcje, dodatki, czasem sposób podania. Co łączy? Słodko-kwaśny smak jabłek i ciasto: kruche lub półkruche.


Pierwsze przepisy na ciasto z jabłkami powstały ponoć jeszcze w XIV wieku w średniowiecznej Anglii. Urozmaicane i modyfikowane przez Holendrów, Szwedów i, w późniejszym okresie, przez Amerykanów zyskało iście światową sławę. Szarlotka natomiast to najprawdopodobniej wymysł francuskiego szefa kuchni i cukiernika, wieloletniego kucharza cara Aleksandra I. Miał on na przełomie XVIII i XIX stulecia stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe (na cześć Charlotty, szwagierki cara i późniejszej carycy). Polskim akcentem w klasycznym przepisie Francuza jest dodatek przypraw korzennych: cynamonu lub goździków. To tyle z historii, przejdźmy do konkretów.

Ja uwielbiam szarlotkę. To jeden z tych deserów, które najczęściej towarzyszą mi podczas poobiedniej kawy. Dlaczego szarlotka? Jej przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych, jest podobno mniej tucząca od pozostałych ciast, poza tym wybornie smakuje podana na zimno lub na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami niezawodnym przepisem mojej Babci. Może i Wy rozpoczniecie słodko ten weekend? Dzisiaj jest już piątek! ;D 

przepis na szarlotkę

szarlotka jabłecznik apple pie



SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
3,5 szklanki mąki
125 g margaryny
1 jajko
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany 30%
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE JABŁKOWE
1,7 kg jabłek (ok. 8) szara reneta
1,5 szklanki cukru
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
forma o wymiarach 20x30 cm



Przepis krok po kroku:
1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie gotować je w garnku na małym ogniu aż zmiękną. Do miękkich owoców dodać cukier, wodę i gotować do momentu uzyskania swego rodzaju jabłkowego dżemu. Pod koniec gotowania wsypać cynamon i całość starannie wymieszać.

2. Margarynę pokroić w kostkę. Dodać do niej pozostałe składniki kruchego ciasta. Ciasto zagnieść.

3. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć nim dno i boki formy, a następnie ponakłuwać widelcem. Na dno ułożyć przesmażone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paseczki o szerokości ok. 2 cm. Paski ułożyć na warstwie jabłek.

4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut.

5. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 

przepis na jabłecznik

szarlotka jabłecznik apple pie

przepis na szarlotkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz