Szarlotka, jabłecznik,
apple pie, tarta Tatin… W książkach kucharskich aż roi się od różnorakich nazw
i wariacji na temat klasycznego ciasta z jabłkami. Mnogość odmian i przepisów
świadczy o jednym – wszyscy je uwielbiają. Co je różni? Proporcje, dodatki, czasem
sposób podania. Co łączy? Słodko-kwaśny smak jabłek i ciasto: kruche lub
półkruche.
Pierwsze przepisy na ciasto z jabłkami powstały ponoć
jeszcze w XIV wieku w średniowiecznej Anglii. Urozmaicane i modyfikowane przez
Holendrów, Szwedów i, w późniejszym okresie, przez Amerykanów zyskało iście
światową sławę. Szarlotka natomiast to najprawdopodobniej wymysł francuskiego szefa
kuchni i cukiernika, wieloletniego kucharza cara Aleksandra I. Miał on na
przełomie XVIII i XIX stulecia stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe (na cześć Charlotty, szwagierki cara i późniejszej
carycy). Polskim akcentem w klasycznym przepisie Francuza jest dodatek przypraw
korzennych: cynamonu lub goździków. To tyle z historii, przejdźmy do konkretów.
Ja uwielbiam szarlotkę. To jeden z tych deserów, które
najczęściej towarzyszą mi podczas poobiedniej kawy. Dlaczego szarlotka? Jej
przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych, jest podobno
mniej tucząca od pozostałych ciast, poza tym wybornie smakuje podana na zimno
lub na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Dlatego dzisiaj
postanowiłam podzielić się z Wami niezawodnym przepisem mojej Babci. Może i Wy
rozpoczniecie słodko ten weekend? Dzisiaj jest już piątek! ;D
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
3,5 szklanki mąki
125 g margaryny
1 jajko
2 żółtka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki śmietany 30%
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE
JABŁKOWE
1,7 kg jabłek (ok. 8) szara reneta
1,5 szklanki cukru
50 ml wody
1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
forma o wymiarach 20x30 cm
Przepis
krok po kroku:
1.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Następnie gotować je w garnku na małym
ogniu aż zmiękną. Do miękkich owoców dodać cukier, wodę i gotować do momentu
uzyskania swego rodzaju jabłkowego dżemu. Pod koniec gotowania wsypać cynamon i
całość starannie wymieszać.
2.
Margarynę pokroić w kostkę. Dodać do niej pozostałe składniki kruchego ciasta. Ciasto
zagnieść.
3.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie nierówne części.
Większą część rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Wyłożyć nim dno i boki formy, a następnie ponakłuwać widelcem. Na dno ułożyć
przesmażone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paseczki o
szerokości ok. 2 cm. Paski ułożyć na warstwie jabłek.
4.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 40 minut.
5.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz