Na pewno niejednokrotnie słyszeliście, jak trudnym
sprawdzianem dla kucharza jest przygotowanie sufletu. Delikatnego, puszystego,
o subtelnym smaku pianki.
A skąd w ogóle wzięło
się to danie? Suflet po raz pierwszy pojawił się prawdopodobnie na początku
XVIII stulecia i był wymysłem francuskiego szefa kuchni, Vincenta de la
Chapelle, jednak prawdziwą sławę zyskał dzięki innemu kucharzowi, paryżaninowi Marie-Antoine
Carĕme, niecałe sto lat później. I sławą tą cieszy się do
dzisiaj.
Kuchnia francuska nie
należy raczej do najprostszych na świecie. To samo oczywiście odnosi się do
sufletu – popisowego dania francuskich szefów kuchni. Jest jednak kilka zasad,
które sprawią, że Wasze suflety będą idealne. Zawsze.
Po pierwsze, podczas
przyrządzania sufletu należy zachować szczególną staranność w doborze i
proporcjach składników (czyli niestety uważnie śledzić przepis i postępować
według wskazówek w nim zawartych).
Po drugie, suflet
jest bardzo wrażliwy na wahania temperatury, dlatego podczas pieczenia nigdy
nie należy otwierać drzwiczek piekarnika.
Po trzecie, suflet
należy spożyć bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Nawet jeśli pianka nie
opadnie podczas pieczenia, zacznie opadać chwilę potem. Kurczenie masy może powodować
utratę walorów smakowych.
Po czwarte, suflety
należy piec w ceramicznych naczyniach o pionowych ściankach, tzw. kokilkach.
Sprawdzony przepis na
klasyczny suflet serowy zamieszczam poniżej.
SKŁADNIKI (na 2 suflety):
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
¼ szklanki mleka
50 g startego parmezanu
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Na patelni rozpuścić
masło, dodać mąkę i mleko. Mieszać, aż powstanie beszamel.
2. Białka rozdzielić
od żółtek. Żółtka połączyć z serem, posolić i popieprzyć. Do całości dodać
beszamel. Dobrze wymieszać.
3. Białka ubić na
sztywną pianę. Pianę delikatnie połączyć z masą jajeczno-serową. Dokładnie
wymieszać.
4. Masę przełożyć do
kokilek, wysmarowanych masłem. Brzegi przejechać nożem, aby suflet nie
przykleił się do ścianek foremki.
5. Suflety piec w
temp. 180 st. C przez ok. 15-20 minut. W trakcie pieczenia nie należy otwierać
piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz