Auguste
Escoffier, wybitny francuski szef kuchni przełomu XVIII i XIX stulecia,
zapewniał, że byłby w stanie podać jajka na ponad tysiąc sposobów. Brzmi
kosmicznie, ale chyba nie ma w tym zbytniej przesady. Bo jajka w kuchni dają
niemal nieograniczone pole manewru, a moje dzisiejsze minifrittaty są jedynie przykładem
jednym z wielu. Brokuły z przepisu możecie zastąpić kalafiorem, cukinią,
pomidorami… Możliwości jest przecież co najmniej tysiąc :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
kilka różyczek brokułu
2 jajka
starty parmezan
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Pojedyncze różyczki brokułu
wrzucić do posolonej, gotującej się wody i blanszować je przez ok. 3 minuty. Po
tym czasie odcedzić.
2. Jajka roztrzepać widelcem,
posolić i popieprzyć.
3. Na dnie każdego kokilka
położyć różyczkę brokułu, oprószyć ją startym parmezanem, zalać masą jajeczną
(do ¾ wysokości foremki). Na wierzchu jeszcze raz posypać serem.
4. Frittaty zapiekać przez 15
minut w temperaturze 190 st. C.
5. Podać z mieszanką sałat z
pomidorami, posoloną i polaną odrobiną oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz