Niegdyś
oszałamiający napój, a nawet środek płatniczy. Kakao, znane już przez starożytnych Majów i Azteków, trafiło do
Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Początkowo przyrządzane według receptury
króla Montezumy, z czasem stało się głównym składnikiem większości
współczesnych ciast i deserów. Również polskiego murzynka.
A tak à propos.
Zastanawialiście się kiedyś, czy amerykańskie brownie i polski murzynek to to
samo? Porównując listę składników obu ciast i sposób ich wykonania (podobny,
ale jednak…), można by zaryzykować stwierdzenie, że pewnie nie. Ale… fora
internetowe wrą, a konflikt z rodzaju „co było pierwsze: jajko czy kura?”
podzielił smakoszy czekolady w Polsce. Co Wy o tym myślicie?
Podobno
pierwszy opublikowany przepis na brownie pochodzi z 1904 roku! Mój przepis na
murzynka nie jest tak stary, ale za to – niezawodny! Niejednokrotnie
wypróbowany przez moją Babcię i Mamę, zawsze się udaje. Dobrze jest mieć w
szufladzie taki przepis-pewniak, szczególnie wtedy, kiedy przychodzą goście i,
w razie cukierniczej klęski, nie macie w pobliżu cukierni-ratowniczki.
A zatem – miarki,
łyżki i miksery w dłoń i rozgrzewamy piekarniki! :)
SKŁADNIKI:
3 łyżki kakao
250 g margaryny
1,5 szklanki cukru
6 łyżek wody
4 jajka
1,5 szklanki mąki
15 g proszku do pieczenia
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
DODATKOWO:
prostokątna forma do pieczenia 26x14 cm
Przepis krok po
kroku:
1. W garnku
połączyć w jednolitą masę kakao, cukier, margarynę i wodę. Całość gotować przez
ok. 5 minut. Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, dokładnie
wymieszać. Odlać mniej więcej pół szklanki (polewę wykorzystamy na koniec
pieczenia).
2. Ubić pianę.
3. Do pozostałej
masy z żółtkami dodawać na zmianę mieszankę suchych składników (mąki, proszku
do pieczenia i skrobi ziemniaczanej) i ubitą pianę, w trzech partiach. Za
każdym razem należy wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać, aż do uzyskania
jednolitej konsystencji.
4. Gotową masę
przełożyć do formy, wysmarowanej uprzednio margaryną i wysypaną mąką.
5. Piec w temp.
180 st. C przez ok. 40 minut.
6. Gotowe
ciasto polać polewą czekoladową.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa tam obstawiam od zawsze na brownie i w szczególności gdy robię je z porad od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wiem, że będzie pyszne. Jak dla mnie jest to swego rodzaju najlepsze ciasto czekoladowe.
OdpowiedzUsuńFuj jak mozna uzywac margaryny?
OdpowiedzUsuńGinger