Zastanawialiście się kiedyś,
dlaczego w menu niemalże każdej restauracji znaleźć można jakąś wariację na
temat ciasta czekoladowego? Odpowiedź jest banalnie prosta: smakuje wszystkim, przygotowanie
go nie wymaga nieskończenie wielu składników i ogromu czasu i, co
najważniejsze, zawsze się udaje! Wypieki z czekoladą lub kakao należą do moich
ulubionych, a co dopiero te, które łączą oba te składniki :-)
Zachęcam Was w takim razie do
spróbowania mojej wersji czekoladowych babeczek bez mąki.
SKŁADNIKI (na 4 babeczki)
3 jajka
100 g masła
1 szklanka cukru
2/3 szklanki dobrej jakości
kakao
100 g gorzkiej czekolady
cukier puder do dekoracji
(opcjonalnie)
4 kokilki
PRZEPIS KROK PO
KROKU:
1. Nagrzać
piekarnik do 180 st. Rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, ciągle delikatnie
mieszając. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z cukrem.
2. Do lekko
przestudzonej masy dodawać pojedynczo jajka i dokładnie wymieszać. Dodać
przesiane kakao. Wymieszać aż do połączenia składników.
3. Wysmarować
foremki masłem. Kokilki napełniać mniej więcej do 2/3 wysokości (ok. 3 łyżki
ciasta na kokilkę). Babeczki piec przez 25 minut.
4. Lekko
przestudzone muffiny posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz