wtorek, 12 stycznia 2016

Makaron w sosie z borowików



Niezawodny pomysł na romantyczną kolację we dwoje? Butelka białego wina, kilka świec i makaron w sosie z borowików sprawdzą się idealnie. Obiecuję. A pomysły radzę zacząć zbierać już teraz. Walentynki przecież za miesiąc…  

przepis na makaron


SKŁADNIKI (2 osoby):
200 g makaronu spaghetti (lub tagliatelle)
3 łyżki śmietany 30%
ok. 200 g borowików
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
starty parmezan

Przepis krok po kroku:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.

2. Borowiki obrać, dokładnie umyć i pokroić w dość drobną kostkę. Tak przygotowane grzyby smażyć na rozgrzanym maśle w głębokiej patelni przez ok. 10 minut. Gdy będą już gotowe, dodać do nich 3 łyżki śmietany kremówki. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Całość doprawić solą i pieprzem.

3. Do gotowego sosu dodać odcedzony makaron. Wymieszać. Danie obficie posypać natką pietruszki i startym parmezanem. 

przepis na makaron

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz