Przeglądając zdjęcia z ostatniego wypadu do
Krakowa, natrafiłam na kilka fotografii przedstawiających wnętrza Krakowskiej
Manufaktury Czekolady. To wyjątkowe miejsce. Długie lady wypełniają ręcznie
robione lwowskie pralinki, czekoladowe figurki, orzechy w czekoladzie, tabliczki
krakowskiej czekolady, mniejsze i większe woreczki kakao… Przy Szewskiej 7 w
centrum Krakowa spotykają się galicyjska czekoladowa tradycja, stare receptury i
pasja. Przypomniał mi się więc słodki aromat, przyprawiający o zawrót głowy. Stąd
właśnie wziął się pomysł na dzisiejszy deser – intensywnie czekoladowy,
elegancki i wyrafinowany. Kiedy na dworze zimno, a wieczór zapowiada się długi
i szary, odrobina luksusu jest jak najbardziej na miejscu. Smacznego!
SKŁADNIKI:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
100 g masła
2 jajka
25 g mąki
75 g cukru
cukier puder do posypania
Przepis krok po kroku:
1. Czekoladę i masło rozpuścić w
kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
2. Jajka utrzeć z cukrem na
puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao, całość delikatnie wymieszać. Do masy
powolnym strumieniem wlać roztopioną czekoladę, ciągle mieszając.
3. Gotową masę przelać do
kokilek.
4. Piec w temp. 180 st. C przez ok.
8-10 minut.
5. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem.
Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
OdpowiedzUsuńhttp://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna