czwartek, 11 lutego 2016

Bresaola z rukolą i parmezanem, czyli lekki obiad we włoskim stylu



Lubicie Carpaccio? Dla mnie to kwintesencja włoskiej kuchni. Proste i szybkie w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, a na dodatek jest wyjątkowo lekkie i pożywne. Czego chcieć więcej?

Dzisiaj proponuję Wam swego rodzaju wariację na temat. Danie z bresaolą, przepyszną surową wędliną wołową w roli głównej, przywodzi raczej na myśl letni obiad na świeżym powietrzu niż typowy, zimowy, rozgrzewający posiłek. Być może przepis ten nie powinien trafić na bloga w połowie lutego, ale mimo wszystko zachęcam Was do przygotowania go właśnie teraz. Bo dlaczego nie przywołać do nas choćby odrobiny lata, nawet jeśli tylko na talerzu? Za oknem obiecująco świeci słońce, w domu włączony jest grzejnik i nawet jeśli do stołu zasiadam w ciepłym swetrze i grubych skarpetach, od razu robi się jakby przyjemniej.

A do lata zostało już niewiele ponad 4 miesiące!  

bresaola rukola parmezan


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
ok. 100 g breasoli
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan
1 łyżka octu balsamicznego
solidna garść świeżej rukoli
sok z cytryny
sól


Przepis krok po kroku:
1. Bresaolę pokroić w cieniutkie plasterki (ok. 5-6 na osobę) i rozłożyć ją na talerzu.

2. Na wędlinie ułożyć solidną garść świeżej rukoli. Całość skropić oliwą z oliwek, odrobiną soku z cytryny i octu balsamicznego. Lekko posolić. Na wierzch wierzchu rozłożyć kilka cieniutkich plastrów parmezanu. 

carpaccio

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz