Od ponad roku mieszkam w Rzymie, a to znaczy,
że udało mi się poznać tutejszą kuchnię już całkiem dobrze. Mogę Was zatem
zapewnić, że nie ma chyba innego rzymskiego dania, które byłoby bardziej znane w
świecie niż klasyczne spaghetti alla carbonara. Jako że na moim stole pojawia
się ono dość często, dziwię się, że dopiero teraz przepis ten trafia na bloga.
Ale cóż, lepiej późno niż wcale, prawda?
Danie, które na stałe wpisało się w menu
rzymian dopiero po II wojnie światowej, jest dość proste i szybkie w
przygotowaniu (choć niestety też całkiem kaloryczne). Mimo że serwowane jest w
niemal każdej restauracji Wiecznego Miasta (najpyszniejsze znajdziecie na
Zatybrzu, szczerze polecam!), nie ma pewności co do jego pochodzenia. Istnieje kilka
teorii. Jedna głosi, że przepis wymyślili żołnierze amerykańscy, którzy przybyli
do Rzymu w 1944 roku. Inna, bardziej popularna, że to pomysł górników (w romanesco
mówi się na nich carbonari, stąd
nazwa) z Lacjum i Abruzji, którzy przygotowywali je dzień wcześniej i jedli
rękami.
Tak czy owak jedno pozostaje pewne. Niezależnie
od pochodzenia przepisu spaghetti alla carbonara to dla mnie kwintesencja kuchni
Rzymu. I to jaka pyszna kwintesencja. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
200 g makaronu typu spaghetti
2 jajka
1 mała cebula
ok. 90 g wędzonego boczku
starty parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Makaron ugotować w osolonej
wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Cebulę i boczek pokroić w
drobną kostkę. W małym garnuszku rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę i
lekko ją posolić. Do zeszklonej cebuli dodać boczek. Całość smażyć przez kilka
minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.
3. W osobnej misce roztrzepać
jajka. Wymieszać je ze sporą ilością świeżo startego parmezanu.
4. Odcedzony makaron wrzucić
ponownie do garnka, w którym się gotował. Do makaronu wlać szybko mieszaninę
jajek i parmezanu (ciepło garnka sprawi, że jajka lekko się zetną). Wszystko razem
mieszać przez chwilę. Do garnka dodać usmażoną cebulę z boczkiem.
5. Makaron wyłożyć na talerze i
obficie popieprzyć.
PS Włosi mawiają, że do każdej
potrawy odpowiedni jest jeden konkretny rodzaj makaronu. W przypadku pasta alla carbonara klasyczne spaghetti
można zamienić kilkoma rodzajami krótkiego makaronu. Idealnie sprawdzą się tu penne i rigatoni.
Pyszotka :)
OdpowiedzUsuń