wtorek, 16 lutego 2016

Spaghetti alla carbonara, oryginalny przepis



Od ponad roku mieszkam w Rzymie, a to znaczy, że udało mi się poznać tutejszą kuchnię już całkiem dobrze. Mogę Was zatem zapewnić, że nie ma chyba innego rzymskiego dania, które byłoby bardziej znane w świecie niż klasyczne spaghetti alla carbonara. Jako że na moim stole pojawia się ono dość często, dziwię się, że dopiero teraz przepis ten trafia na bloga. Ale cóż, lepiej późno niż wcale, prawda?

Danie, które na stałe wpisało się w menu rzymian dopiero po II wojnie światowej, jest dość proste i szybkie w przygotowaniu (choć niestety też całkiem kaloryczne). Mimo że serwowane jest w niemal każdej restauracji Wiecznego Miasta (najpyszniejsze znajdziecie na Zatybrzu, szczerze polecam!), nie ma pewności co do jego pochodzenia. Istnieje kilka teorii. Jedna głosi, że przepis wymyślili żołnierze amerykańscy, którzy przybyli do Rzymu w 1944 roku. Inna, bardziej popularna, że to pomysł górników (w romanesco mówi się na nich carbonari, stąd nazwa) z Lacjum i Abruzji, którzy przygotowywali je dzień wcześniej i jedli rękami.

Tak czy owak jedno pozostaje pewne. Niezależnie od pochodzenia przepisu spaghetti alla carbonara to dla mnie kwintesencja kuchni Rzymu. I to jaka pyszna kwintesencja. Wypróbujcie! 

kuchnia włoska przepis na makaron

kuchnia włoska przepis na makaron



SKŁADNIKI (dla 2 osób):
200 g makaronu typu spaghetti
2 jajka
1 mała cebula
ok. 90 g wędzonego boczku
starty parmezan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz


Przepis krok po kroku:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. W małym garnuszku rozgrzać oliwę. Do garnka wrzucić cebulę i lekko ją posolić. Do zeszklonej cebuli dodać boczek. Całość smażyć przez kilka minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.

3. W osobnej misce roztrzepać jajka. Wymieszać je ze sporą ilością świeżo startego parmezanu.

4. Odcedzony makaron wrzucić ponownie do garnka, w którym się gotował. Do makaronu wlać szybko mieszaninę jajek i parmezanu (ciepło garnka sprawi, że jajka lekko się zetną). Wszystko razem mieszać przez chwilę. Do garnka dodać usmażoną cebulę z boczkiem.

5. Makaron wyłożyć na talerze i obficie popieprzyć.

PS Włosi mawiają, że do każdej potrawy odpowiedni jest jeden konkretny rodzaj makaronu. W przypadku pasta alla carbonara klasyczne spaghetti można zamienić kilkoma rodzajami krótkiego makaronu. Idealnie sprawdzą się tu penne i rigatoni.  

1 komentarz: