Ma właściwości relaksujące i
uspokajające, zawiera wiele witamin, działa wyszczuplająco (!) i antycellitowo
(!), jest źródłem energii, przeciwdziała depresji i znacząco zmniejsza
podatność na schorzenia układu nerwowego. Czekolada! Odkąd w Niemczech w 1839
roku wyprodukowano pierwszą czekoladę w tabliczkach (z kakao, cukru i koziego
mleka) jej popularność ciągle rośnie. I urosła już na tyle, żeby jej miłośnicy
zebrali się dzisiaj w Krakowie, by wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień
Czekolady. Mnie od Krakowa dzieli półtora tysiąca kilometrów, ale mimo to
postanowiłam przyłączyć się do tych słodkich obchodów. Dzień taki jak dziś to
zatem idealna okazja na wypróbowanie nowego przepisu. Ciasto czekoladowe z
orzechami laskowymi to mój plan na dzisiaj!
SKŁADNIKI:
300 g gorzkiej czekolady
180 g cukru pudru
150 g masła
150 g orzechów laskowych
150 g serka mascarpone
4 jajka
DODATKOWO:
cukier puder, garść orzechów laskowych, lody
waniliowe lub bita śmietana (do podania)
Przepis krok po kroku:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na kremową masę. Do masy dodawać po kolei
jajka, zmielone orzechy laskowe, serek mascarpone i rozpuszczoną czekoladę.
Całość mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Okrągłą formę do pieczenia (o
średnicy 25 cm) wysmarować masłem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto i
piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
3. Przed podaniem ciasto posypać
cukrem pudrem i udekorować orzechami laskowymi. Opcjonalnie można podawać je z
gałką lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany.
Idealne ciasto na jesienne ponure dni. Już wiem co zrobię za tydzień, po moim ważnym egzaminie. To będzie idealny sposób na odreagowanie stresu :) Czy ten przepis pochodzi z książki Zosi "Przepisy na cztery pory roku"?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Asia :)
Tak, Asiu, zgadza się. A ciasto jest przepyszne, serdecznie Ci je polecam i życzę powodzenia na egzaminie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Magda :)