czwartek, 24 września 2015

Ciasto jogurtowe



Ciasto jogurtowe to jedno z pierwszych ciast, które przygotowują dzieci (również ja). Idealnie pasuje na podwieczorek lub słodkie śniadanie w francuskim stylu. Très bonne!


SKŁADNIKI:
200 g jogurtu naturalnego (kubeczek od jogurtu posłuży do odmierzania pozostałych składników)
3 kubeczki mąki
1 kubeczek oleju słonecznikowego
1 i ½ kubeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
cukier puder do posypania


Przepis krok po kroku:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do mąki dodać pozostałe składniki. Krótko i delikatnie mieszać  do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Całość przełożyć do niewielkiej tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) i piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.

2. Kiedy ciasto nieco się przestudzi, posypać je cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz