wtorek, 1 września 2015

Eskalopki w kremowym sosie z pieczarkami i zapiekanymi ziemniakami



Zapewne wszyscy macie w głowie przepisy niezawodne. Takie, które zawsze się udają, nie wymagają długiej listy składników i godzin spędzonych w kuchni, a poza tym smakują wszystkim. Eskalopki w kremowym sosie pieczarkowym (które zwykle podaję z zapiekanymi ziemniakami) od kilku już lat znajdują się w moim spisie kulinarnych pewniaków. I mam nadzieję, że od dzisiaj przepis ten trafi również na Wasze listy przepisów: ulubionych, ratunkowych, codziennych czy tych na specjalne okazje…   


SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 plastry schabu (ok. 2 cm grubości)
½ cebuli
200 g pieczarek
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
olej
mąka
koperek (świeży lub suszony)
3 duże ziemniaki
½ łyżeczki rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz



Przepis krok po kroku:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. C. Obrać ziemniaki, opłukać w zimnej wodzie i pokroić w łódeczki. Do średniej wielkości miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wsypać suszony rozmaryn. Dodać ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Całość solidnie posolić. Tak przygotowane łódeczki ziemniaczane przesypać na formę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż do momentu, kiedy ziemniaki się przyrumienią z wierzchu i będą miękkie w środku.



2. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Pieczarki umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli. Wszystko smażyć przez kilka minut. Całość posolić. Po tym czasie do pieczarek i cebuli dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać. Zagotować. Gotowy sos obficie posypać posiekanym koperkiem. 



3. Mięso osuszyć, rozbić, przyprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony.

4. Eskalopki podawać z pieczonymi ziemniakami, polane pieczarkowym sosem.


Smacznego!       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz