Zapewne wszyscy macie w głowie przepisy
niezawodne. Takie, które zawsze się udają, nie wymagają długiej listy składników
i godzin spędzonych w kuchni, a poza tym smakują wszystkim. Eskalopki w
kremowym sosie pieczarkowym (które zwykle podaję z zapiekanymi ziemniakami) od
kilku już lat znajdują się w moim spisie kulinarnych pewniaków. I mam nadzieję,
że od dzisiaj przepis ten trafi również na Wasze listy przepisów: ulubionych, ratunkowych,
codziennych czy tych na specjalne okazje…
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
2 plastry schabu (ok. 2 cm grubości)
½ cebuli
200 g pieczarek
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
olej
mąka
koperek (świeży lub suszony)
3 duże ziemniaki
½ łyżeczki rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 220
st. C. Obrać ziemniaki, opłukać w zimnej wodzie i pokroić w łódeczki. Do
średniej wielkości miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i wsypać suszony rozmaryn.
Dodać ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Całość solidnie posolić. Tak przygotowane
łódeczki ziemniaczane przesypać na formę do pieczenia i wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec aż do momentu, kiedy ziemniaki się przyrumienią z wierzchu i
będą miękkie w środku.
2. Cebulę obrać, posiekać i
zeszklić na patelni. Pieczarki umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli. Wszystko
smażyć przez kilka minut. Całość posolić. Po tym czasie do pieczarek i cebuli
dodać jogurt naturalny, dokładnie wymieszać. Zagotować. Gotowy sos obficie
posypać posiekanym koperkiem.
3. Mięso osuszyć, rozbić,
przyprawić pieprzem i solą, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok.
2-3 minuty z każdej strony.
4. Eskalopki podawać z
pieczonymi ziemniakami, polane pieczarkowym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz