Po raz pierwszy natrafiłam na ten przepis,
kiedy układałam menu kolacji z okazji moich urodzin. Przystawka ta wydawała mi
się nie tylko dość prosta i szybka w przygotowaniu, ale i na tyle elegancka, żeby
podać ją właśnie tego wieczora. Od tej pory minęło już trochę czasu, a
pieczarki nadziewane serkiem kremowym na stałe zagościły w mojej kuchni. Wyglądają
niepozornie, ale są naprawdę pyszne. Ja przygotowuję je dość często, dlatego
dzisiaj postanowiłam podzielić się tym nieskomplikowanym przepisem także z
Wami. Smacznego!
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
10 średniej wielkości pieczarek
80 g kremowego serka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
koperek
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Na rozgrzanej oliwie
przesmażyć ząbek czosnku. Pieczarki umyć w zimnej wodzie. Oderwać trzonki,
pokroić je drobno i smażyć aż do momentu, kiedy odparuje z nich cała woda.
Wymieszać je z serkiem. Całość posolić i popieprzyć.
2. Kapelusze pieczarek lekko
posolić. Napełnić je farszem. Przełożyć na formę do pieczenia, wysmarowaną
oliwą. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 minut.
3. Pieczarki podawać posypane
drobno posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz