czwartek, 15 października 2015

Trójkąty z ciasta francuskiego z jabłkami



Od momentu, kiedy ok. 1650 roku pierwszy dokładny przepis na to, jak przygotować ciasto francuskie znalazł się w książce kucharskiej, świat kulinarny zaroił się od pomysłów na potrawy z pâte feuilletée (jak nazywają je Francuzi) w roli głównej. To specyficzne ciasto o warstwowej strukturze, w Polsce znane od XVIII stulecia,idealnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Wykorzystując tę właściwość ciasta francuskiego i korzystając z jednego z tysiąca pomysłów na jego podanie, postanowiłam przygotować dziś trójkąty z ciasta francuskiego z jabłkami. Fantastyczne na drugie śniadanie lub podwieczorek, proste i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze – przepyszne.

PS Zapach pieczonych jabłek i cynamonu to znak, że jesień wdarła się do mojej kuchni na całego. A że zrobiła to tak smacznie, w ogóle nie mam jej tego za złe ;)     



SKŁADNIKI:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
3-4 jabłka
3 łyżki cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko
cukier do posypania na wierzchu


Przepis krok po kroku:
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać je cukrem i cynamonem. Wymieszać. 


2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 12 równych kwadratów. Na środku każdego z nich ułożyć odrobinę jabłek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąty, a brzegi docisnąć widelcem. Na wierzchu każdego ciastka zrobić dwa nacięcia nożem. 



3. Tak przygotowane trójkąty przełożyć do formy do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną cukru.


4. Trójkąty piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz