Od momentu, kiedy ok. 1650 roku pierwszy
dokładny przepis na to, jak przygotować ciasto francuskie znalazł się w książce kucharskiej, świat
kulinarny zaroił się od pomysłów na potrawy z pâte feuilletée (jak nazywają je Francuzi) w roli głównej. To specyficzne
ciasto o warstwowej strukturze, w Polsce znane od XVIII stulecia,idealnie
komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Wykorzystując tę właściwość ciasta francuskiego i
korzystając z jednego z tysiąca pomysłów na jego podanie, postanowiłam
przygotować dziś trójkąty z ciasta francuskiego z jabłkami. Fantastyczne na
drugie śniadanie lub podwieczorek, proste i szybkie w przygotowaniu. A co
najważniejsze – przepyszne.
PS Zapach pieczonych jabłek i cynamonu to znak, że jesień
wdarła się do mojej kuchni na całego. A że zrobiła to tak smacznie, w ogóle nie
mam jej tego za złe ;)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
3-4 jabłka
3 łyżki cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1 jajko
cukier do posypania na wierzchu
Przepis krok po kroku:
1. Jabłka obrać i pokroić w
kostkę. Posypać je cukrem i cynamonem. Wymieszać.
2. Rozmrożone ciasto francuskie
rozwinąć i pokroić na 12 równych kwadratów. Na środku każdego z nich ułożyć
odrobinę jabłek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąty, a brzegi
docisnąć widelcem. Na wierzchu każdego ciastka zrobić dwa nacięcia nożem.
3. Tak przygotowane trójkąty
przełożyć do formy do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować je
roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną cukru.
4. Trójkąty piec w temperaturze
200 st. C przez ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz