Okres jesienno-zimowy to bez wątpienia czas, w
którym niepodzielnie królują zupy. Są nie tylko pożywne i rozgrzewające, ale
dają też niemal nieograniczone możliwości wyboru i łączenia składników – nie można
się więc nimi znudzić! A to ważne: zimowe miesiące wydają się przecież nie mieć
końca.
Ja uwielbiam zupy, a do moich ulubionych należy
bezsprzecznie krem z brokułów. Prosty i szybki w przygotowaniu, zachwyca od
pierwszej łyżki. Mój sekret na pyszną zupę? Odrobina gorgonzoli (lub innego
niebieskiego sera) doda niesamowitego smaku dość mdłym brokułom. Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
600 g brokułów (mogą być mrożone)
oliwa z oliwek
1 cebula
3-4 ziemniaki
2 litry bulionu warzywnego
6-7 łyżek jogurtu naturalnego
ser gorgonzola
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Cebulę zeszklić na łyżce
oliwy z oliwek.
2. Różyczki brokułowe i
ziemniaki pokrojone w kostkę zalać bulionem. Dodać zeszkloną cebulę. Całość
gotować.
3. Kiedy brokuły i ziemniaki
będą miękkie, zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Do zupy dodać 6-7 łyżek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Obficie posolić i popieprzyć.
4. Krem z brokułów podawać z kawałkami
gorgonzoli, grzankami lub pieczywem czosnkowym.
nigdy nie jadłam ale chęntie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Koniecznie :)
Usuń