środa, 2 grudnia 2015

Kremowa zupa brokułowa z gorgonzolą



Okres jesienno-zimowy to bez wątpienia czas, w którym niepodzielnie królują zupy. Są nie tylko pożywne i rozgrzewające, ale dają też niemal nieograniczone możliwości wyboru i łączenia składników – nie można się więc nimi znudzić! A to ważne: zimowe miesiące wydają się przecież nie mieć końca.  

Ja uwielbiam zupy, a do moich ulubionych należy bezsprzecznie krem z brokułów. Prosty i szybki w przygotowaniu, zachwyca od pierwszej łyżki. Mój sekret na pyszną zupę? Odrobina gorgonzoli (lub innego niebieskiego sera) doda niesamowitego smaku dość mdłym brokułom. Spróbujcie!    


SKŁADNIKI:
600 g brokułów (mogą być mrożone)
oliwa z oliwek
1 cebula
3-4 ziemniaki
2 litry bulionu warzywnego
6-7 łyżek jogurtu naturalnego
ser gorgonzola
sól, pieprz


Przepis krok po kroku:
1. Cebulę zeszklić na łyżce oliwy z oliwek.

2. Różyczki brokułowe i ziemniaki pokrojone w kostkę zalać bulionem. Dodać zeszkloną cebulę. Całość gotować. 


3. Kiedy brokuły i ziemniaki będą miękkie, zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Do zupy dodać 6-7 łyżek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Obficie posolić i popieprzyć.

4. Krem z brokułów podawać z kawałkami gorgonzoli, grzankami lub pieczywem czosnkowym.



2 komentarze: