wtorek, 8 grudnia 2015

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i pieczarkami



Zapiekanki mają kilka zalet. Są łatwe w przygotowaniu, dają niemal niezliczone możliwości łączenia różnych składników, zawsze się udają i – najważniejsze – najlepiej smakują na drugi dzień. Czego więcej trzeba?

No to do dzieła i smacznego!

zapiekanka ziemniaczana



SKŁADNIKI:
4-5 średnich ziemniaków
150 g wędzonego boczku
125 ml śmietany 12%
1 cebula
100 g pieczarek
100 g parmezanu
1 jajko
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka masła
sól, pieprz  

  
Przepis krok po kroku:
1. Obrane ziemniaki ugotować al dente w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki pokroić w talarki.

2. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i smażyć, aż grzyby zmiękną.

3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Gotowy boczek wymieszać z cebulą i pieczarkami. 

4. Naczynie żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć dno formy warstwą pokrojonych ziemniaków, na to położyć połowę boczku, cebuli i pieczarek. Całość przykryć kolejną warstwą ziemniaków i pozostałym boczkiem z pieczarkami. 


5. Śmietanę wymieszać z jajkiem, startym parmezanem, doprawić przyprawami i polać nią zapiekankę. 


6. Zapiekankę piec w 180 st. C przez ok. 30-40 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz