środa, 25 maja 2016

Kremowa zupa pomidorowa, przepis



Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy pomidorowe. Taką na rosole z kury, którą robi moja Babcia, zaprawianą śmietanką lub jogurtem, z pomidorowej passaty czy ze świeżych pomidorów przesmażanych na oliwie z oliwek. Dzisiejszy pomysł na zupę-krem z pomidorów to jeden z wielu, które znaleźć można w moich książkach kucharskich i zeszytach z przepisami, ale za to jeden z ulubionych. Zupa wyśmienicie smakuje na gorąco, ale doskonała jest również na zimno, jako orzeźwiające gaspacho. Tylko od Was zależy, w jakiej formie ją podacie. To dobra wiadomość. Po przepis ten można sięgać przez okrągły rok. I obiecuję, wspaniały smak pomidorów i lekko miętowy aromat bazylii nigdy się nie znudzą!       

przepis na pomidorową


SKŁADNIKI:
1 duża cebula
½ łyżeczki czosnku w proszku
2 puszki pomidorów bez skórki (tzw. pelati)
2 marchewki
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki śmietany 18%
świeże listki bazylii


Przepis krok po kroku:
1. W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli dodać obrane i pokrojone marchewki i pomidory z puszki wraz z sokiem. Całość zalać bulionem, przyprawić szczyptą czosnku w proszku i zagotować.

2. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 30 minut.

3. Zmiksować, lekko posolić i popieprzyć, dodać śmietanę i wymieszać.

4. Podawać z świeżymi listkami bazylii.  

przepis na pomidorową

przepis na pomidorową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz