czwartek, 5 maja 2016

Gratin z bakłażanem i pomidorem



Gratin z bakłażanem i pomidorem to danie kuchni francuskiej. Wyjątkowo proste, smaczne, szybkie, tanie i bardzo fit. Zawiera niewiele kalorii, cudownie smakuje. Idealnie sprawdzi się podczas majowych spotkań przy grillu. W końcu wiosna w rozkwicie. Na balkonach, w przydomowych ogródkach, na działkach słychać śmiechy i rozmowy, pobrzękują kieliszki i  sztućce, w powietrzu unoszą się zapachy potraw. Warzywne gratin to świetna przystawka do dań mięsnych, ale podane w pojedynkę zadowoli również wegetariańskie podniebienia. 

źródło: http://cuochedellaltromondo.blogspot.it/2008/03/i-pomodori-gratinati-di-mia-nonna.html

Skąd pomysł? Czytałam niegdyś, że dawniej mianem gratin określano to, co przypaliło się na spodzie garnka. W XIX wieku sprawy się odwróciły i gratin stała się przypieczona, zarumieniona góra. Dzisiaj to pięknie brzmiące słowo przywołuje na myśl jedną, a w zasadzie dwie rzeczy: rozkosznie przypieczony ser lub chrupiącą kruszonkę z bułki tartej.

Moja rada? Gratin z bakłażanem i pomidorem najlepiej podać w naczyniu, w którym było zapiekane. Prostokątne, okrągłe, kwadratowe – na wiosennym stole będzie wyglądać pięknie. 


SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 bakłażan
20 pomidorków koktajlowych
bułka tarta
oliwa z oliwek
starty parmezan
oregano  
sól, pieprz

Przepis krok po kroku:
1. Warzywa umyć w zimnej wodzie. Bakłażana pokroić w plastry, pomidorki przekroić na pół i ułożyć je w żaroodpornej formie. Całość skropić oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.

2. W miseczce wymieszać bułkę tartą, starty parmezan i oregano. Tak powstałą mieszanką posypać warzywa.

3. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 12-15 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca kruszonka. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz