Gratin z bakłażanem i pomidorem to danie kuchni
francuskiej. Wyjątkowo proste, smaczne, szybkie, tanie i bardzo fit. Zawiera
niewiele kalorii, cudownie smakuje. Idealnie sprawdzi się podczas majowych
spotkań przy grillu. W końcu wiosna w rozkwicie. Na balkonach, w przydomowych
ogródkach, na działkach słychać śmiechy i rozmowy, pobrzękują kieliszki i sztućce, w powietrzu unoszą się zapachy
potraw. Warzywne gratin to świetna przystawka do dań mięsnych, ale podane w
pojedynkę zadowoli również wegetariańskie podniebienia.
źródło: http://cuochedellaltromondo.blogspot.it/2008/03/i-pomodori-gratinati-di-mia-nonna.html |
Skąd pomysł? Czytałam niegdyś, że dawniej
mianem gratin określano to, co przypaliło się na spodzie
garnka. W XIX wieku sprawy się odwróciły i gratin stała się przypieczona, zarumieniona góra. Dzisiaj to pięknie brzmiące
słowo przywołuje na myśl jedną, a w zasadzie dwie rzeczy: rozkosznie
przypieczony ser lub chrupiącą kruszonkę z bułki tartej.
Moja rada? Gratin z bakłażanem i pomidorem
najlepiej podać w naczyniu, w którym było zapiekane. Prostokątne, okrągłe,
kwadratowe – na wiosennym stole będzie wyglądać pięknie.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 bakłażan
20 pomidorków koktajlowych
bułka tarta
oliwa z oliwek
starty parmezan
oregano
sól, pieprz
Przepis krok po kroku:
1. Warzywa umyć w zimnej wodzie.
Bakłażana pokroić w plastry, pomidorki przekroić na pół i ułożyć je w żaroodpornej
formie. Całość skropić oliwą z oliwek, posolić i popieprzyć.
2. W miseczce wymieszać bułkę tartą,
starty parmezan i oregano. Tak powstałą mieszanką posypać warzywa.
3. Piec w temp. 200 st. C przez ok.
12-15 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz