Orzeszki
pistacjowe należą do moich ulubionych. Nie tylko ze względu na ich słodycz,
niepodrabialny aromat i wyjątkowy smak. Pistacje są również zdrowe. Ze względu
na dużą zawartość fosforu, wzmacniają kości i zęby. Ale uwaga. Pistacje są
również wysokoenergetyczne. Już 100 g orzeszków, oprócz szeregu witamin i kwasu
foliowego, zawiera aż 53 g tłuszczu… Ale co tam :)
Pistacje to pyszna
alternatywa dla ciągle bardziej popularnych orzechów włoskich. Przepis polecam
szczególnie początkującym cukiernikom!
Składniki:
CIASTO:
3 jajka
skórka z jednej cytryny
1 i ¼ szklanki mąki
1 i ¼ szklanki cukru
200 g masła
200 g niesolonych pistacji
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
POLEWA CZEKOLADOWA:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100 g masła
DODATKOWO:
okrągła forma do pieczenia o śr. 26 cm
łyżka masła
bułka tarta
Przepis krok po kroku:
1. Nagrzać piekarnik do 170 st. C.
2. Pistacje zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut.
Sparzone i obrane zmiksować na drobno w blenderze.
3. W misce utrzeć masło. W międzyczasie dodawać po jednym
jajku i stopniowo cukier: zwykły i waniliowy. Zmiksować na gładką masę. Ze
sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i dodać ją do masy, ciągle miksując.
4. Do masy dodać zmielone pistacje, mąkę i proszek do
pieczenia. Całość dokładnie wymieszać łopatką.
5. Przełożyć ciasto do formy, wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 minut.
6. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotować polewę
czekoladową. Rozpuścić cukier puder we wrzącej wodzie. Do wody z cukrem dodać
pokrojone w kostkę masło. Rozpuścić energicznie mieszając. Miksturę zdjąć z
ognia i dodać do niej przesiane kakao. Mieszać aż do uzyskania gładkiej polewy.
Lekko ją przestudzić.
7. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i polać je polewą.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie dość, że interesujący przepis to w dodatku świetnie go zaprezentowałaś, gratuluję! W mojej kuchni ostatnio rządzi przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Przygotowuję je zawsze, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń